Πώς να θέτεις όρια

Συντάκτης: Παναγιώτης Ντόβας

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι στην ζωή μας για να έρθουμε σε επαφή με τον αληθινό μας εαυτό και τις πραγματικές μας επιθυμίες. Ένας από αυτούς είναι να θέτουμε τα όρια μας. 

Η σημασία των ορίων

Τα όρια που θέτεις είναι το κλειδί για να εκφράσεις την αυθεντικότητα σου, καθώς δείχνεις αυτό που πραγματικά είσαι, και όχι αυτό που θέλει ο κόσμος. Το να μπορείς να πεις όχι, να εκφράσεις μια επιθυμία έναντι κάποιου άλλου είναι υγεία. Υγεία, όμως, δεν είναι σε καμία περίπτωση κάθε ναι που λες στους άλλους ανθρώπους να είναι ένα όχι στον εαυτό σου. Τέτοιου είδους συμπεριφορές έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική σου υγεία, καθώς υποχρεώνεις τον εαυτό σου να προβεί σε ενέργειες που δεν θέλει. Είναι ένας ψυχολογικός βιασμός που κάνουμε οι ίδιοι στον εαυτό μας. Σε αυτό τον βιασμό πρέπει να αντιδράσεις και αυτό θα το καταφέρεις θέτοντας τα δικά σου προσωπικά όρια

Ο φόβος πίσω από την οριοθέτηση 

Μια από τις πληγές που βαραίνουν την διαδικασία της οριοθέτησης είναι ο φόβος για αυτή. Μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων τρέμει με την ιδέα αυτή. Οι αρνητικές σκέψεις που γίνονται και ζυμώνονται στον ανθρώπινο εγκέφαλο, που είναι στην πραγματικότητα απλά υποθετικά σενάρια, αλλοιώνουν την πραγματικότητα εμποδίζοντας τους ανθρώπους να περάσουν από τη θεωρία στη πράξη. Η ανάγκη για κοινωνική αποδοχή κάνει τους ανθρώπους να συμφωνούν με καταστάσεις που είτε δε θέλουν είτε εξ αρχής ξέρουν πως είναι λανθασμένες, κάτι που επιβεβαιώνεται και από επιστημονικό πείραμα του Solomon Asch. 

Τεράστια σημασία όμως για τον φόβο αυτό έχει ο τρόπος με τον οποίο έχεις μεγαλώσει. Άτομα που έχουν βιώσει αισθήματα ανασφάλειας και ανεπάρκειας κατά την περίοδο τόσο της παιδικής όσο και της εφηβικής ηλικίας δυσκολεύονται να πουν το όχι, καθώς μέσα τους υπάρχει μια βαθιά και επιτακτική ανάγκη αποδοχής από τον κοινωνικό περίγυρο. Το να θέτεις, όμως, τα όριά σου, δεν σημαίνει πως απορρίπτεις τους άλλους, ή δεν σέβεσαι τα συναισθήματα και τις ανάγκες τους, αλλά πως δεν μπορείς να ζεις για να ικανοποιείς μόνο τα δικά τους. 

Γίνε συγκεκριμένος 

Ένα όριο για να είναι βιώσιμο και λειτουργικό χρειάζεται να είναι συγκεκριμένο. Να είναι συνδεδεμένο με ένα συγκεκριμένο στόχο ή ενέργεια. Όταν κάτι είναι συγκεκριμένο για σένα ξέρεις πως θα γίνει την συγκεκριμένη ώρα και μέρα αυτός ο χρόνος δεσμεύεται από την ατζέντα σου και είναι μόνο για σένα. Σε μια καθημερινότητα όπου όλοι ζητούν το πιο πολύτιμο στοιχείο, το χρόνο σου, εσύ επιλέγεις να δώσεις προτεραιότητα σε εσένα. Το να επενδύουμε στους εαυτούς μας είναι απαραίτητο για την ψυχική και σωματική μας ευημερία. Επιπλέον, τα συναισθήματα των άλλων είναι προσωπική τους υπόθεση και όχι δική σου. 

Μην απολογείσαι για τις αποφάσεις σου

Μέσα στη μέρα μας πολύ πιθανό είναι να πάρεις αποφάσεις όπου βάζεις τον εαυτό σου σε προτεραιότητα και όχι τους άλλους ανθρώπους, στους οποίους απολογείσαι. Όταν μπαίνεις, όμως, σε αυτό το ρόλο αναβλύζει όλο και πιο έντονα η αίσθηση πως έχεις κάνει κάτι άσχημο. Πες όχι χωρίς να δικαιολογηθείς, εκτός και αν είναι περιπτώσεις που χρειάζεται να δώσεις κάποιες πληροφορίες για την οπτική σου και τη συμπεριφορά σου.

Τα όρια είναι αρωγός της καλής ψυχικής υγείας μας. Για να τα έχουμε καλά με τους άλλους ανθρώπους είναι βασική προϋπόθεση το να είμαστε καλά με τον εαυτό μας

Συντάκτης: Παναγιώτης Ντόβας,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.